استویا چیست؟ هر آنچه باید درباره این شیرین کننده طبیعی بدانید!

zeinab froghi
آخرین بروز رسانی: 18 اردیبهشت 1404
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
گیاه استویا

امروزه افراد زیادی به دلیل اثرات منفی شکر و قند به دنبال یک جایگزین مناسب برای این ماده هستند، استویا یک شیرین‌کننده طبیعی و با کالری کم است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی است و قرن‌ها توسط بومیان گوارانی به‌عنوان شیرین‌کننده و همچنین دارو استفاده شده است و به عنوان یک جایگزین سالم برای قند معرفی می‌شود که می‌تواند بدون تأثیر منفی روی سلامتی، غذاها را شیرین نماید. گفته می‌شود که استفاده از این شیرین کننده به کاهش کالری دریافتی و کنترل قند خون کمک می‌کند. اما دقیقا استویا چه خواصی دارد و چگونه می‌تواند جایگزین قند باشد، امروز در فودلی هر آنچه لازم است درباره این شیرین کننده طبیعی بدانید را بررسی ‌کرده‌ایم، باما همراه باشید.

 

گیاه استویا

گیاه استویا

استویا چیست؟

استویا یک گیاه از خانواده Asteraceae است، ۱۵۰ گونه مختلف از این گیاه مفید وجود دارد که همه آن‌ها بومی آمریکای جنوبی و شمالی محسوب می‌شوند. گل های این گیاه کوچک و سفید هستند و در قسمت میانی بنفش کمرنگ اند، همچنین به صورت خوشه ای روی ساقه ظاهر می‌شوند. استویا برگ‌های شیرینی دارد، این شیرینی به دلیل وجود ترکیباتی به نام استویول گلیکوزیدها (Steviol Glycosides) است. کالری استو‌یا تقریبا صفر است اما شیرینی آن 200 برابر شکر است و برای افرادی که می‌خواهند قند کمتری مصرف نمایند انتخاب ایدئالی به شمار می‌رود. این گیاه در بسیاری از کشورها کشت می‌شود و امروزه کشور چین بزرگ‌ترین صادرکننده استویا است. همچنین در بسیاری از فروشگاه‌ها که محصولات کشاورزی و باغی ارائه می‌دهند، گیاه استویا جهت پرورش به فروش می‌رسد.

چرا استویا می‌تواند جایگزین قند باشد؟

امروزه به طور وسیعی از استویا در صنایع محصولات قندی شیرینی و شکلات، نوشابه های گازدار و سایر صنایعی که در پروسه خود به مقادیر زیاد از مواد قندی نیاز داشتند استفاده می‌شود، شیرین کننده استویا جایگزین شکر و قند کالری زا شده است. شیرینی این گیاه  با توجه به ترکیبات مختلف توسط بدن متابولیزه نخواهد شد پس هیچ کالری تولید نمی‌کند. استویا می‌تواند برای افرادی که رژیم‌های کاهش وزن را دنبال می‌نمایند نیز مفید باشد.

استویا همچنین جایگزین مناسبی برای مصرف قند مصنوعی در رژیم غذایی افراد و پخت و پزهای خانگی است، در واقع از این گیاه برای صدها سال برای شیرین نمودن غذا در آمریکای جنوبی استفاده شده‌است. این گیاه مقاوم در برابر حرارت است به طوریکه در فرایند پخت‌وپز تغییر نمی‌کند و رنگ آن بر اثر پخت و پز تیره نمی‌شود. به‌ طور کلی استویا می‌تواند با فواید متعدد جای خود را در رژیم غذایی افراد باز کند. هرچند از آن جا که استویا به تازگی به سبد محصولات مصرفی مردم وارد شده است، دانشمندان هنوز تحقیقات جامع و کاملی روی این ماده شیرین‌ کننده انجام نداده‌اند و تمامی تحقیقات موجود در مورد اثرات کوتاه‌ مدت استویا است.

حتما بخوانید: آیا شکر استویا واقعا سالم است؟ بررسی علمی این شیرین کننده محبوب

 

استویا جایگزین قند و شکر

استویا یک شیرین کننده طبیعی است که می‌تواند جایگزین مناسبی برای قند و شکر باشد.

گیاه استویا چه فوایدی دارد؟

گیاه استویا فواید گوناگونی دارد که در ادامه به چند مورد از این فواید می‌پردازیم.

پیشگیری و کنترل دیابت

مطالعات نشان می‌دهد که استویا کالری به رژیم غذایی اضافه نمی‌کند و هیچ اثری بر افزایش گلوکز خون ندارد و باعث انسولین هم نمی‌شود. این خاصیت به افراد مبتلا به دیابت اجازه خواهد داد تا از غذاهای متنوع‌تری استفاده نمایند. پنج آزمایش تصادفی‌ و کنترل‌شده، اثرات استویا را بر پیامدهای متابولیک مقایسه کرد. این مطالعه به این نتیجه رسید که استویا تأثیری کم بر گلوکز خون، سطح انسولین و وزن بدن دارد. استویا به صورت شیرین کننده‌ طبیعی کم‌کالری در سال‌های اخیر وارد بازار شده است که به شکل پودر و یا قند استویا ارائه می‌شود.

تعدادی از فواید استویا برای افراد مبتلا به دیابت را در ادامه نام می‌بریم:

  • افزایش تولید انسولین
  • افزایش اثر انسولین
  • کاهش گلوکز خون در دیابتی‌ها
  • کاهش پاسخ گلوکاگون
  • تثبیت شدن سطح قند خون
  • مقابله با دیابت نوع ۲

همچنین ترپن گلیکوزید موجود در استویا، نمی تواند توسط دستگاه گوارش جذب شود، به همین دلیل مصرف شیرین کننده استویا بر سطح گلوکز خون تأثیر نمی گذارد.

 

استویا و کنترل دیابت

استویا به بدن کمک می‌کند تا سطح گلوکز در رنج نرمالی نگه داشته شود.

آنتی اکسیدان قوی و مؤثر

استویا حاوی ترکیبات فنولی قوی است که این ترکیبات دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند و به کاهش التهابات کمک می‌کنند. این ویژگی، استویا را به گزینه‌ای مفید برای پیشگیری از بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و سرطان تبدیل می‌نماید. همچنین آنتی اکسیدان‌ها از سلول‌ها در برابر آسیب‌های اکسیداتیو محافظت می‌کنند.

کاهش فشار خون

در گیاه استویا ماده‌ای به نام استویوساید وجود دارد که به بهبود عملکرد رگ‌های خونی کمک می‌کند. آن‌ها همچنین می‌توانند دفع سدیم یا دفع ادرار را نیز افزایش دهند. مطالعه‌ای در سال 2003 نشان می‌دهد که استویا می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. درواقع این گیاه ممکن است دارای اثرات مفید بر عملکرد قلب باشد. این گیاه فشار خون را عادی و ضربان قلب را تنظیم می‌کند. البته تحقیقات بیشتری برای تایید این مزیت استویا مورد نیاز است این ماده به عنوان یک دیورتیک طبیعی عمل می‌نماید و باعث افزایش ادرار می‌شود. پس با دفع ادرار و آب اضافی بدن فشار خون کاهش می‌یابد.

 بهبود بهداشت دهان و دندان

استویا برخلاف شکر باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود. این گیاه نسبت به قند بر روی دندان‌ها تاثیر کمتری دارد و مصرف آن به بهبود بهداشت دهان کمک می‌نماید. استویا کاملا طبیعی است و کربوهیدرات قابل تخمیر ندارد که به دندان‌ها آسیب بزند، استویا اسید لاکتیک نیز تولید نمی‌کند. اما در مقابل، قند اثرات نامطلوب زیادی بر سلامت دندان دارد. ساکارز یا قند یک کربوهیدرات قابل تخمیر است که به اسید آلی تبدیل شده و به مینای دندان آسیب می‌رسند. شما با جایگزینی شکر با استویا، می‌توانید pH بزاق خود را در حد خنثی نگه دارید و از حملات اسیدی جلوگیری کنید. مطالعات نشان می‌دهند که استویا خاصیت ضدباکتریایی دارد و از رشد باکتری‌های مضر که باعث پوسیده شدن دندان می‌شوند، جلوگیری می‌کند.

 

بهداشت دهان و دندان با استویا

استویا باعث بهبود بهداشت دهان و دندان می‌شود.

عوارض احتمالی گیاه استویا

استویا، به طور کلی، گیاه بی خطری است اما با این حال، برخی افراد ممکن است به صورت فردی به این گیاه حساسیت داشته باشند و عوارض یا مشکلاتی برای آنها ایجاد شود. این عوارض شامل: حالت تهوع، نفخ، کاهش فشار خون (هایپوتنشن) و اختلال در ترشح هورمون‌ها اشاره کرد.

عوارض جانبی استویا در بیشتر موارد، به‌خوبی تحمل می‌شود و عوارض خاصی ندارد. همچنین برخی از افراد ممکن است به طعم تلخ آن، حساس باشند. با این حال، همانند هر ماده غذایی دیگر، مصرف متعادل و آگاهانه استویا توصیه می‌شود. همچنین، به دلیل کمبود مطالعات درباره این گیاه، توصیه می‌شود قبل از استفاده از استویا به عنوان جایگزین قند، با پزشک خود مشورت نمایید، به خصوص اگر مبتلا به دیابت یا هرگونه مشکل دیگر هستید.

حتما بخوانید:مضرات گیاه استویا

چه کسانی گیاه استویا را مصرف نکنند؟

برخی افراد در استفاده از استویا باید احتیاط کنند و حتی بهتر است از آن استفاده نکنند. اگر هر یک از اختلالات زیر را دارید، توصیه می‌کنیم استویا را به مقدار متوسط مصرف کنید:

  • فشار خون پایین
  • سطح قند پایین
  • مشکلات کلیوی
  • مشکلات قلبی عروقی
  • حساسیت به الکل قند
  • اختلال هورمونی
  • سرطان

تداخلات دارویی استویا

استویا می‌تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد. به عنوان مثال استویا با داروهای مربوط به دیابت مانند متفورمین می‌تواند تداخل داشته باشد، چون این گیاه می‌تواند باعث کاهش قند خون و پایدار نگه داشتن سطح آن بشود و داروهای دیابت نیز باعث کاهش قند خون می‌شوند مصرف همزمان این دارو با استویا می‌تواند باعث افت قند خون یا هایپوگلایسمی شود. همچنین این گیاه می‌تواند با داروهای مربوط به فشار خون نیز مقداری تداخل بدهد، چون استویا باعث کاهش فشار خون می‌شود و داروهای فشار خون نیز همین اثر را دارند مصرف همزمان آن‌ها می‌تواند هایپوتنشن یا افت فشار خون بدهد. استویا با داروی لیتیم که مربوط به اختلالات روان است نیز تداخل متوسطی دارد زیرا باعث جمع شدن لیتیم و افزایش مقدار آن در بدن می‌شود.

 

خرید شیرین کننده استویا

خرید مایع شیرین کننده استویا از سایت معتبر

کلام پایانی

استویا یک شیرین‌کننده‌ی طبیعی است که دارای فواید زیادی مانند کاهش سطح قند خون است. این گیاه به عنوان یک شیرین‌ کننده طبیعی و بدون کالری، در سال‌های اخیر محبوبیت فراوانی پیدا کرده است. با اینکه مطالعات نشان داده‌اند که مصرف استویا در مقادیر معمول و کم بی‌خطر است، اما مطالعات بیشتری برای بررسی اثرات طولانی‌مدت مصرف آن بر بدن مورد نیاز است. وقتی این شیرین‌کننده در حد اعتدال مصرف شود، عارضه جانبی مشهودی ندارد، استویا در بازار بصورت مایع و یا شکر شیرین کننده عرضه می‌شود که می‌تواند جایگزین خوبی برای شکر باشد. اگر تمایل به خرید و استفاده از مایع شیرین کننده استویا را دارید می‌توانید با مراجعه به سایت فودلی قسمت دسته بندی کالا بدون شکر را انتخاب نمایید، در سایت فودلی می‌توانید انواع محصولات مربوط به سلامت و مکمل‌های تقویتی خارجی اصل را تهیه نمایید.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.