آیا میکروبهای روده میتوانند باعث درمان افسردگی شود؟

امروزه ارتباط میان سلامت روده و روان توجه بسیاری از پزشکان و محققان را به خود جلب کرده است. وقتی که میکروبیوم روده دچار اختلال شود، سطح التهاب در بدن افزایش پیدا میکند که این موضوع می تواند به اختلالات در مغز منجر شود. اما آیا میکروبهای روده میتوانند افسردگی و مشکلات مربوط به روان را درمان کنند؟
در ادامه، به بررسی رابطه میان میکروبهای روده و سلامت روان، بهویژه افسردگی و اضطراب میپردازیم. همچنین نقش مکملهای پروبیوتیکی در بهبود علائم روانی را بررسی خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

میکروبی که افسردگی را درمان میکند!
میکروبیوم روده چیست؟
میکروبیوم روده مجموعهای از میکروارگانیسمهاست که در دستگاه گوارش میکنند. این میکروارگانیسمها از بدو تولد با انسانها هستند و بر عملکرد سراسر بدن تأثیر میگذارند. این میکروبها نقشهای مختلفی از جمله هضم غذا، تولید ویتامینها، و حتی تأثیر بر درمان افسردگی و عملکرد مغز ایفا میکنند.
توازن در ترکیب این میکروارگانیسمها برای حفظ سلامت بدن لازم است. هر انسانی حدودا بین ۱۰ تا ۱۰۰ تریلیونها میکروب مفید را در خود جای داده است. این کار هم برای میکروبها و هم برای میزبان آنها، تا زمانی که بدن در وضعیت سالمی باشد، لازم است. اختلال در توازن میکروبیوم (Dysbiosis) با بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، بیماریهای خودایمنی و اختلالات روانی مانند افسردگی ارتباط دارد.
حتما بخوانید:آیا قرص ملاتونین برای درمان افسردگی مفید است؟
چگونه روده و مغز باهم ارتباط دارند؟
محور روده-مغز از طریق مسیرهای عصبی، مسیرهای هورمونی و مولکولهای التهابی برقرار است. تحقیقات نشان دادهاند که پیامهای شیمیایی تولید شده توسط میکروبهای روده میتوانند بر عملکرد مغز اثر گذار باشند. اصطلاح محور روده-مغز به مسیر ارتباطی میان سیستم عصبی مرکزی و سیستم گوارشی اشاره دارد، که از طریق شبکهای پیچیده از اعصاب، هورمونها، و سیستم ایمنی برقرار میشود. اضطراب و افسردگی کمک کند.
برخی از باکتریها قادر به تولید انتقالدهندههای عصبی مثل سروتونین، دوپامین و یا حتی گابا هستند، این انتقال دهندهها در تنظیم خلقوخو نقش دارند. حدودا ۹۰٪ از سروتونین بدن، که به عنوان هورمون خوشحالی شناخته میشود، در روده تولید میشود. بنابراین تغییر در ترکیب میکروبیوم میتواند بر سطوح این هورمون تأثیر بگذارد و در نتیجه خلقوخو را تحت تأثیر قرار دهد. درواقع، یک میکروبیوم متعادل به تولید بیشتر سروتونین و مواد شیمیایی دیگر که تاثیر مثبتی بر روان دارند، کمک می کند.

پروبیوتیک حتی در درمان افسردگی هم دست دارد!
پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیک، موجودات زنده و فعال میکروسکوپی هستند که خوردن آنها، باعث تغییر مفید و بهبودی میکروبیوم دستگاه گوارشی ما در جهت سلامتی میشود. بیشتر اوقات به آنها باکتریهای مفید روده نیز میگویند. وجود این باکتریهای مفید، از رشد و تکثیر باکتریهای بیماریزا جلوگیری میکند.
مکملهای پروبیوتیکی شامل باکتریهای مفیدی مثل Lactobacillus و Bifidobacterium میباشند. این باکتریها تعادل میکروبیوم روده را بهبود میدهند و آثار مثبتی بر سلامت روان دارند. مطالعات نشان میدهند که مصرف مکملهای پروبیوتیکی برای ۸ هفته میتواند علائم اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.
همچنین تحقیقات پایگاه علمی NIH در این زمینه در سال ۲۰۲۰ نشان داد که پروبیوتیکها میتوانند علائم افسردگی را کاهش دهند، بهویژه زمانی که همراه با درمانهای دارویی استفاده شوند.
منابع طبیعی سرشار از پروبیوتیکها
پروبیوتیکها منابع طبیعی گوناگونی دارند که در ادامه چند مورد را نام میبریم.
- نوشیدنی کفیر
- ترشی کلم تخمیری
- کیمچی
- چای کمبوچا
- تمپه ( از فرآوردههای سنتی سویا)
حتما بخوانید:نقش پروبیوتیک در کاهش وزن چگونه است؟

تاثیر تغذیه و مصرف مکمل در درمان افسردگی
پروبیوتیکها با چه مکانیسم هایی به درمان افسردگی کمک میکنند؟
مطالعات نشان میدهند که پروبیوتیکها به عنوان یک تقویتکننده برای سلامت روان مفید هستند. البته ابتدا لازم است بدانید که اگر افسردگی و یا مشکلات روانی شما جدی است، حتما باید از پزشک متخصص مشورت بگیرید. در این شرایط میتوانید علاوهبر دریافت درمانهای استاندارد، از پروبیوتیکهای نیز استفاده نمایید.
تحقیقات نشان میدهند که مصرف پروبیوتیک چه به صورت طبیعی و چه به شکل مکمل میتواند سبب بهبود بسیاری از بیماریهای اعصاب و روان شود. م
صرف مکمل پروبیوتیک میتواند سطح کورتیزول که هورمونهای استرس است را کاهش دهد. کاهش کورتیزول میتواند به بهبود روحیه و کاهش اضطراب و استرس کمک نماید.
همچنین این میکروارگانیسمها باعث افزایش تولید انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین میشوند که یک هورمون شادی آور است و از افسردگی و اضطراب جلوگیری مینماید. افرادی که دچار بیماریهای مربوط به سلامت روان هستند اگر در یک بازه زمانی یک تا سه ماهه مواد غذایی و مکملهای حاوی پروبیوتیک مصرف کنند، علائم بهبودی را در خود خواهند دید.
نکات مربوط به انتخاب مکمل پروبیوتیک مناسب
برای انتخاب یک پروبیوتیک مناسب جهت بهبود سلامت روان، باید به نکات زیر توجه کرد.
گونه باکتری
مطالعات نشان داده اند که مکملهای پروبیوتیکی که شامل Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum هستند مؤثرتر بودهاند. همچنین محصولات پروبیوتیکی که حاوی گونههای مختلف باکتریها هستند، مؤثرترند.
مدت مصرف
برای مشاهده تأثیرات روانی، مصرف حداقل ۴ تا ۸ هفته توصیه میشود.
ترکیب با رژیم غذایی مناسب
مصرف فیبر و پرهبیوتیکها مانند موز، سیر و پیاز میتواند باعث افزایش اثربخشی پروبیوتیکها شود.
کیفیت مکمل
مکملهای پروبیوتیکی با کیفیت بالا انتخاب کنید که دارای گونههای مفید و زنده از باکتریها باشند. در سایت فودلی میتوانید مکمل پروبیوتیکی با بهترین کیفیت و دارای متنوعترین گونههای باکتری مفید تهیه نمایید.
تداخل با آنتی بیوتیکها
توجه شود اگر فرد از آنتیبیوتیک استفاده میکند، بهتر است پروبیوتیک را چند ساعت بعد از مصرف آنتیبیوتیک استفاده کند تا از تخریب باکتریهای مفید جلوگیری شود.
حتما بخوانید:بهترین مکمل آنزیم گوارشی برای سلامت دستگاه گوارش و نابودی باکتری ها

درمان افسردگی فصل جدیدی در زندگی شمارقم میزند.
کلام پایانی
میکروبیوم روده در سلامت روان نقش مؤثری دارد، شواهد فعلی نشان میدهند که میکروبهای روده میتوانند باعث تعدیل خلقوخو و کاهش علائم اضطراب و افسردگی شوند. اما این میکروبیوم باید سالم و دارای تعادل باشد، ما برای این امر از مکمل پروبیوتیک کمک میگیریم.
درواقع پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که درون بدن ما زندگی میکنند و وجود آنها موجب هضم بهتر غذاها و کمک به سیستم ایمنی بدن میشود. این باکتریهای مفید به عنوان یکی از مواد مغذی مهم برای حفظ سلامت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد بدن شناخته شدهاند و مصرف آنها میتواند به کنترل تعادل باکتریهای خوب و بد در دستگاه گوارش کمک کند مکملهای پروبیوتیکی، بهویژه به عنوان درمان کمکی، میتوانند راهی کمخطر برای بهبود سلامت روان باشند. اگر تمایل به خرید مکملهای پروبیوتیکی اصل و خارجی با کیفیت بالا را دارید به سایت فودلی مراجعه نمایید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید